pondělí 23. února 2009

Nový Gatherer

Tak po čase přišel nový Gatherer! Koukněte se na moje připomínky, očekávání a přání do budoucnosti.

Osobně jsem tento update očekával již velmi dlouho, protože starý Gatherer je velmi omezený na to, že je to vyhledávač oficiální databáze MtG karet. Většina amerických obchodů měla mnohem sofistikovanější způsob vyhledávání jednotlivých karet včetně cenovek i celých balíků, takže nebyl moc důvod proč používat Gatherer (tedy pokud jste zvyklí na search Černého rytíře, tak vám může Gatherer připadat jako ráj…).

Všechno se změnilo přibližně před týdnem, kdy Wizards of the Coast konečně vydali betaverzi svého vyhledávače. První dojem i podrobné prozkoumání mi přineslo pouze nadšení. Nové funkce zahrnují miliardy možností filtrování, což je jenom dobře. Všichni známe tu situaci, kdy člověk musel udělat dva searche, aby našel všechny červené a bílé karty se schopností Haste. Nově jde nastavit téměř všechno… jen se přesvědčte na vlastní oči. Mě se obzvlášť líbí možnost zadat activated mana cost ve formě {T} (tap) a {W} (bílý mana symbol) rovnou do vyhledávání, o což jsem se neúspěšně pokoušel i ve starém Gathererovi.

Dalším výrazným přídavkem je hodnocení a forum pro všechny karty. Motivace ve formě tzv. Community Levels (hvězdy podle počtu příspěvků a hodnocení) zajistí, že diskuse nebudou prázdná. Co mi však chybí, je větší implementace hodnocení do vyhledávání. Zatím nejde například seřadit karty podle hodnocení hráčů, vyhledat pouze karty s určitým hodnocením nebo ani zobrazit hodnocení na vyhledávací stránce (musíte kliknout na patřičnou kartu). Očekávám však, že toto Wizardi časem opraví, jakmile bude komunita dostatečně pilná a fóra rušná.

Kromě výše uvedeného jsou pouze dvě další funkce, které mi chybí. První je možnost nějakým způsobem označit jméno karty ve vyhledávači, např. příkazem {NAME}. Když chcete najít kartu, víte pouze, že říká něco ve smyslu Whenever {NAME} is put into a graveyard… a neznáte jméno, může vám to najít i Whenever another creature is put into a graveyard… nebo Whenever a creature an opponent controls is put into a graveyard… atd. Kdyby šlo zadat {NAME}, tento problém by nenastal a karty by se nacházeli mnohem jednodušeji. Další funkce je Begins with..., Ends with… atd., jako v filtrování v Excelu. Použilo by se to málokdy, ale když potřebujete vyhledat kartu, která začíná s Da, bez této funkce by vám to hodilo hromadu zbytečných výsledků. V krajních případech by se to hodilo a tak není důvod proč to nezahrnout. Doufám, že se beta bude upravovat i ve formě funkcí než jenom technickou vyladěnost.

Nový Gatherer je výrazný pokrok k lepšímu. Tímto si Wizards u mě udělali opět dobrou vizitku. Už jen aby vrátili rychlý a přehledný design oficiální stránky MtG

0 komentáře:

Okomentovat