středa 11. února 2009

Pirátství her, část 2/2

Dneska budeme pokračovat ve výčtu argumentů proti pirátství z první části části.

  • Neustále slyším hlášky o tom, jak by hry měly být levnější. Nešťastní hráči naříkají, že by to firmě přineslo mnohem větší zisky a že by na tom všichni vydělali. Neuvědomuje si však, že říká úsudek na slepo, které není podloženo reálnými fakty. Obchodníci v řetězcích jako JRC mají dostupné informace, které jim umožní správně určit cenu. Ti lidé mají spočítaný ideální cenu, což dneska činí 1000 Kč za novou hru. Jak se zdá, je to pro prodejce kompromis mezi počtem prodaných kusů a výdělkem za jeden kus, ve finále tedy vyšší tržby. Pokud sníží cenu, sice prodají více kusů, ale sníží se jim tržby, protože v ČR nemají videohry takovou potenciální poptávku. Počet hráčů je omezený a většina starých lidí by si Crysis nekoupila ani kdyby stál 5 Kč. Říkat, že by měli vyšší tržby je nesmysl, protože hráč na rozdíl od prodejců nic neví. Kdyby nová hra stála 500 Kč, zákazníci by si stěžovali, že může stát 300 Kč.

  • Stahujete, protože se vám zdá DRM politika moc tvrdá? Za prvé si neodpustím poznámku, že kdyby lidi jako jste vy nebyli, tak by DRM vůbec neexistovalo. Za druhé nemusíte kvůli tomuto banálnímu důvodů jít rovnou k extremismu. Pokud začnete stahovat tak tím akorát podpoříte další zpřísnění DRM. DRM tu je z jednoho důvodu – aby bylo pro piráty náročnější hru zkopírovat nebo jinak nelegálně využít. Pokud si hru koupíte a stáhnete crack jenom abyste nemuseli mít disk v mechanice, tak jste se nedopustili ničeho špatného.

  • Mnoho z „her," které na torrentech nebo P2P stáhnete obsahují viry nebo neúplné verze her. Slyšel jsem o několika firmách (např. Ubisoft s Assassin's Creed), který na internet naschvál umisťovali zabugované verze svých her, které se po chvíli hraní nadobro zasekly.

  • Jste líní zajet do obchodu nebo nechcete čekat, až vám hru přivezou až domů? Pro vás je tu Steam. I s nejpomalejším internetem se vám hra do rána stáhne…

  • ČR a její obyvatelé sami sebe neustále řadí mezi západní státy, jenže v praxi se chováme úplně jinak. Na Rusy nadáváme, přitom se blížíme spíše jim. V Americe a západní Evropě je pirátství výrazně nižší, zatímco chodní Evropě a hlavně v Asii je pirátství znatelně vyšší. Je jen na nás, jestli chceme být blíže k vyspělé západní kultuře nebo k zaostalé východní. Chcete, aby si vývojáři v USA o České republice mysleli, „ta bývalá komunistická země?"

  • Stahujete, protože si „hru chcete napřed vyzkoušet, než si ji zahrajete?" Od toho jsou tu demoverze her. Většina her má dnes svojí demoverzi, které si můžete stáhnout nebo nainstalovat z DVD časopisu. Demo akorát stačí na to, abyste pochopili jak ta hra v praxi vypadá, jak se ovládá, jak vám poběží na PC a pár základních herních mechanismů. Abyste se toto dozvěděli, nemusíte hru stahovat.

  • Jeden download hry nikdy není tak bezvýznamný, jak se může zdát. Řeknete si, že byste si hru stejně nekoupili. Jenže tím, že stahujete přes P2P, podporujete rovnou celou síť, protože soubor má pak více peers a urychlujete tím download pro ostatní. Tím pádem na tom celá síť užitkuje a vy pomáháte ostatním zlodějům k rychlejšímu kradení. Aby toho nebylo dost tak ta firma, která stojí za P2P sítí, na tom také vydělává přes reklamu. Ta firma sice zákon neporušila, ale všichni moc dobře vědí, že vydělává na práci vývojářských studií.

  • Když si hru koupíte, nepřímo tím ovlivníte i další vývoj herního průmyslu. Vaše koupě bude zaznamenána a podle těchto statistik se budou distributoři rozhodovat, jakým hrám dají v budoucnosti šanci. Pokud si tedy danou hru koupíte, v praxi jí dáte hlas před jinými hrami, takže můžete očekávat další díl v sérii nebo podobné hry v budoucnosti. Když si koupíte Psychonauts, říkáte tím, že byste chtěli více originálních akčních adventurách. Když si koupíte Fifu, tak budete akorát podporovat nekonečný komeční řetězec jedné a té samé hry. Také tím podpoříte kreativní lidi, kteří mají stejné záliby jako vy. Chcete rozhodovat a mít vliv na tak důležíté téma? Kupte si hru.

  • Dneska žijeme v kapitalismu a neznám nikoho, komu by to vadilo. I přesto však lidi odmítají za hry platit a chtějí produkty zadarmo. Nepodobá se to spíše komunismu? Kapitalismus staví na tom, že lidi budou utrácet svoje peníze za produkty a služby, o které mají zájem. Tím, že tento proces přerušujete, se chováte podporujete ideologii komunismu a socialismu.

Na závěr bych chtěl prohlásit, že piráti jsou debilní většina, která bohužel v ČR převažuje. Jsou nebo se minimálně chovají jako srabi, socky a nemorální zloději. Máte to zapotřebí? Nechcete mít čistý svědomí? Warezáci se řadí mezi „elitu," přitom nechápou, že není umění si hru stáhnout. Je umění si na hru vydělat a koupit si jí.

Odkaz na první část.

 

Značky Technorati: ,,

15 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

To by nebyli cesi, aby, kdyz je neco ZADARMO, tak toho nevyuzili... K tomu DRM - u nekterych her je fakt lepsi si to stahnout. Samozrejme po zakoupeni originalu. A tech demoverzi taky nevychazi tolik. A cist recenze plne spoileru nekomu moc nevyhovuje :o) . Jenze to je nekonecny tema, kdyby neco podobneho psali v novinach, davali do zprav... treba by se i neco stalo.

Anonymní řekl(a)...

No se nediv když například v Japonsku maj průměrně připojení 62mg (cca celovečerní fiml za minutu a půl). Ale vážně. Člověk tu má dvě cesty. 1) stáhnout si hru za darmo a z bezpečí svého domova :) a 2) Pracovat cca 4 hodiny (pruměná mzda). Většina lidí sou sobci a nehodlají se obtěžovat prací.

Anonymní řekl(a)...

A místo toho si koupit jednokolku :)

Anonymní řekl(a)...

Nedalo mi to a musim se k tomuto vyplodu chore mysli vyjadrit.

1. Ucet za elektrinu a nutne vyssi rychlosti internetu jsou mimo misu, a pokud jimi argumentovat opravdu chces, tak stahovani pres Steam ma uplne stejne dusledky.
2. Rozpis nakladu nema smysl rozebirat, clovek takto nikdy nemysli.
3. Kdyz jiz nekdo neco stahuje, tak pres rapidshare, megaupload atd.
4. PC je na praci, na zabavu tu jsou konzole. Nastesti si toho vsimli i vyvojari a s PC nepocitaji bud vubec, nebo az o par let pozdeji. A do te doby dospejeme drive nebo pozdeji, jelikoz prodejnost her na pc je oproti konzolim dost smesna
5. DRM je hnus, a stejne postihne jen a jen majitele originalni verze, jelikoz ke stazeni je dostupna verze jiz oklestena o jakoukoliv ochranu
6. Jinak kdo nekdy videl jake marze obchody typu JRC atd. na hrach maji, tak by vedel, ze prostor pro slevneni tu je obrovsky

To jen tak letmo k piratstvi

Anonymní řekl(a)...

Jakékoli finanční argumenty jsou apsolutně bezpředmětné. Stahnout si hru je a vždy bude daleko výhodnější a pohodlnější.
Dle současného znění AutZ. je stahování her nelegální, ale praktická vymahatelnost tohoto práva je v podstatě nulová.
Tudíž jediným aspektem, který jde brát v potaz je morální hledisko.

Tak ať si každý vybere jistli půjde večer spát o litr lehčí a nebo o hřích těžší.=)

dteiml řekl(a)...

Anonym 1:
1. Pirátství neporovnávám s kupováním her na Steamu, ale s kupováním legálních her celkově. Navíc je logický, že průměrný zákazník Steamu přes Steam kupuje hry MNOHEM méně častěji nežli pirát stahující warez.
Finanční argument je mým postřehem toho, co vídám v reálném životě. Kamarádi-piráti vždy mívají mnohonásobně větší disk a mnohem rychlejší internet, který v 99% případech naplno využijí pouze při stahování warezu. Na sledování videí na Youtube nebo hraní CS:S online bohatě stačí 8 Mbitový připojení.
2. V tomto bodu nechápu spíše já tebe. Tvůj argument, nema to smysl, protoze "clovek takto nikdy nemysli," je bezpředmětný, protože úvaha je právě o tom, že vyjádříš nějakou skutečnost a poté se ji snažíš obhájit fakty. Není to napsat něco, co už všichni vědí. Řekl jsem něco, co si málo lidí uvědomuje - že čím více stahuješ, tím více budeš potřebovat místo na disku a čím více stahuješ, tím rychlejší budeš potřebovat internet. Cílem toho bodu nebylo vykřiknout, že tak vsichni myslí, ale právě že si to ne všichni uvědomují.
3. Nechápu proti jakému bodu se snažíš argumentovat.
4. "PC je na praci, na zabavu tu jsou konzole." Tato diskuse není o PC vs. konzole, tak to vezmem stručně. Tvoje prohlášení je generalizování funkce počítačů. Každý přístroj může mít i více funkcí, které splňuje. Pokud se tak děje, nemůžeš mu přidělit jeho "hlavní funkci," protože je to individuální pro každého člověka. Přesnější by bylo říct, "PC je na práci, zábavu, komunikaci, zjišťování informací a mnoho dalších a konzole tu jsou na zábavu."
5. Přečti si ten odstavec znovu. Tvrdím, že kvůli "hnusné DRM" nemusíte rovnou začít hry krást. Můžete si hru koupit a poté stáhnout crack. K tomu, jestli je DRM "hnus" nebo ne, se v článku nevyjadřuju.
6. Ty argumentuješ tím, že chtějí mít zisk? Přeprodávání her je business jako každý jiný a firmy musí z toho mít nějaký výdělek. Kdyby JRC měla monopol a každým rokem rostla kvůli neuvěřitelně vysokým cenám, tak bych to pochopil. Jestliže je to ještě pořád relativně malá společnost, tak jejich zisky asi tak velké nebudou. Navíc jsem byl svědkem zmizení několika herních obchodů v mém okolí, tak to tak lukrativní nebude, nemyslíš?

Anonymní řekl(a)...

Stahnout si na koupenou hru crack a stahnout si celou cracklou hru - v tom neni z pravniho hlediska ale vubec zadny rozdil > tudiz ses na tom uplne stejne jako clovek co si to stahnul z netu cele.
Ja ti jen upresnuji tvuj naivni nazor, ze hodne lidi se z praveku P2P pohnulo k direct http downloadu.
JRC zas tak mala společnost není, pokud bys vedel, pod jakym koncernem momentalne je.
Rozdil internetu a disku je zase bezpredmetny...ty hry snad zaberou stejne a nezalezi uz na tom, jestli to instaluju z dvd nebo z isa...a k internetu rikam ti, ze argumentovat tim, ze si to prece muzes stahnout pres Steam a nemusis to stahovat z netu > v dusledku je to jedno a to same....

Anonymní řekl(a)...

Anonym 1 vs doom48

Pánové pánové držme se faktů.
Současná cena her je tvořena cenovou hladinou, kterou určují vydavatelé, plus marží distrubutorů v ČR. Plus je ovlivňována dalšími faktory jako je síla koruny atd.
Podstatné je, že zákon trhu je neúprosný, neodpovídá-li nabídka poptávce(běžný zákazník za tyto ceny pravidelně hry kupovat nemůže ani nebude), pak to dopadá tak jak to dopadá. A pokud se cenová politika nezmění, tak se těžko dočkáme nějaké změny na poli pirátství.

dteiml řekl(a)...

Anonym 1: Když si hru koupíš a poté stáhneš crack, tak na tom rozhodně nejseš stejně jako kdyby si ji stáhnul rovnou. DRM politika platí proti pirátům a jestliže sis hru koupil, tak ses toho označení vyhnul a ochrana se tě netýká. Pro vydavatele nebo vývojáře už může být jedno, jestli CD v mechanice máš nebo nemáš. Jim jde o to, aby se hůře sháněla ilegální kopie.
Nechápu co fakt, že lidi stahují také z "http downloadu" má cokoliv společného s tématem článku. Nevím jestli si to špatně pochopil, ale nikde jsem neříkal, že z P2P se stahuje více než z http downloadu.
Asi sis nepřečetl můj poslední komentář tak to napíšu znovu a stručněji: průměrný zákazník Steamu přes Steam kupuje hry MNOHEM méně častěji nežli pirát stahující warez. Proto jsou více patrné obzvlášť rozdíly v množství nutného místa na disku.

Anonymní řekl(a)...

Rád bych tě vyvedl z omylu. I když sis hru koupil, DRM pro tebe stále platí a jakékoli porušení této ochrany je z pohledu AutZ. nezákonné.

Anonymní řekl(a)...

Presne tak....vrat se do reality a uvedom si souvislosti...jakekoliv obchazeni ochrany je nelegalni a to plati i pro majitele originalnich medii...
Kdyz to vemu do dusledku, clovek co si stahne z netu jiz cracklou verzi zadnou ochranu neporusuje, jelikoz ta verze zadnou ochranu uz nema, ale clovek co ma original a crackne si ho, tak je na tom z pohledu zakona hur nez clovek, ktery ma hru stazenou

dteiml řekl(a)...

Pochop, že na to akorát oba dva nahlížíme z jiného pohledu. Já jsem to psal z morálního hlediska, ty to píšeš z právního, s kterým já s tebou souhlasím. Je jenom otázka, co dnes v pirátství/nepirátství hraje větší roli. Když si stáhneš nelegální software tak tě na 99.999% policie nechytne, takže právní argument je nemístný. Na druhou stranu většina lidi, kteří si koupí Call of Duty 4 by to byla technicky schopna stáhnout, ale neudělají to z morálního hlediska.

Anonymní řekl(a)...

Art-c'
Nebudu se tu vyjadřovat k argumentům ohledně práva nebo "elektřiny" (myslím že to fakt není důvod, který by se měl spojovat s pirátstvím, jen okrajový fakt, který u plno lidí neplatí, protože sáhnout hru nebo si pro ni zajet autem, člověk utrácí mnohem více za horší věci, tohle hraje roli jen u lidí, kteří stahují ve dne v noci na 3 počítačích a těch asi moc nebude, jinak hru která mě zabere 30 hodin stáhnu oproti tomu za minimální čas)
Mnohem větší argument bych viděl právě v morálnosti. Česká mentalita je hrozná, "v kfc prodávají doplňovací kelímek na nápoj a tak si ho aspoň 5x naplnim abych vydělal". Proč bych měl za něco platit když to můžu mít zadarmo... Jde přece hlavně o to, že mám pak doma ten originál... nevim nakolik pomůžu vývojářum když si hru koupím, ale je to hlavně o člověku a jeho přístupu k sobě... když ukradnu v Lidlu rohlík tak taky nezrujnuju krám ale jde o můj pocit... Práva sem práva tam, jestli mě chytnou nechytnou, ochrana neochrana... každej by se měl podívat napřed na sebe... I když tady trochu kážu vodu a piju víno, taky stahuju, ale pokud se jedná o filmy, muziku nebo hry, všechno co mi přijde že za to stojí tak mám v originále... Asi to neni úplně ideální, ale je to aspoň něco...

RedBarDragon řekl(a)...

Četl jsem si články na tvém blogu a všechny mají jednu společnou vlastnost: Snaží se tvářit jako objektivní hodnocení, ale přitom jsou v nich obrovské "díry". Třeba pirátství. Rozhodně to není o tom, že by všichni chtěli krást, ale z mého pohledu spíš o maržích distributorů a o kvalitě her a jejich dostupnosti. Po dlouhé době jsem se třeba rozhodl koupit si originálku v internetovém obchodě a hra dorazila s měsíčním zpožděním oproti zbytku světa. Mohl to sice být výjimečný případ, ale ve zmíněném internetovém obchodě si už nikdy nic nekoupím. Čili tím chci říct, že u internetového obchodu si člověk nikdy nemůže být dopředu jistý, jak celá transakce dopadne. Z tohoto pohledu je lepší nakupovat v "kamenných" obchodech, ale tady jsou zase hry dražší. Když si navíc srovnáš ceny v českých kamenných obchodech s cenami v zahraničních shopech, budeš asi překvapený výsledkem. Jenže to je zase risk... Nevíš co, a občas ani jestli vůbec, ti přijde.A teď k té kvalitě her. Za posledního půl roku jsem si jich stáhnul z internetu několik: Burnout Paradise, Far Cry 2, Fallout 3, Left 4 Dead. Z těchto her stojí za koupi z mého pohledu jen ten Burnout, protože Far Cry je podle mého neskutečně zmršená hra (na co safehouses, když ukládat se dá na každém kroku? Proč jsou všude hlídky? Proč se zbraně zasekávají TAK MOC často?) a stejně tak Fallout 3 (Proč se po skončení hlavní linie nedá pokračovat? Proč jsou supermutanti tak slabí, že je sejmu i obyčejnou loveckou puškou?). Obě hry přitom měly vysoké hodnocení. V případě Left 4 Dead jde hlavně o to, že je to online hra, které mě v principu moc nebaví, takže by pro mě její koupě neměla cenu. Singleplayer kampaň je sice atmosferická a dobře zpracovaná, ale bez multiplayeru by to nebylo vcelku k ničemu. Mluvit o tom, že demo má stejnou vypovídací hodnotu, jako stažená plná hra, je nesmysl. Některá dema obsahují levely vytvořené speciálně pro ně a je všeobecně známo, že demo se vývojáři snaží co nejvíce vyladit. Dřív (to jsem měl ještě starý počítač) se mi často stávalo, že mi demo "jelo", ale plná hra už se nedala hrát, protože se prostě neskutečně sekala. Takže tento systém budu provozovat dál. Budu stahovat vysoce hodnocené nové hry a ty, které mě zaujmou a budou bavit, si koupím. Zbytek smažu. Ze svého pohledu mám svědomí čisté. Nedělám nic špatného.

dteiml řekl(a)...

RedBarDragon: K článku o pirátství už se nechci vyjadřovat. Uvědomil jsem si, že opravdu měl díry argumentech, jak si je označil. Dneska už si polovinu těch věcí nemyslím. Protože už ubylo několik měsíců, můžu si říct trochu sebekritiky. V té době jsem se snažil napsat úderný článek na citlivé téma, proto jsem zvolil pirátství a článek napsal velmi nekompromisní formou. Můj cíl byl vyprovokovat lidi, aby se zapojili do diskuze a na Skilltime nezapomněli. Myslím si, že to bylo úspěšné (články měli rekordní návštěvnost i počet komentářů), ale dneska už nemám potřebu psát tímto stylem. Budu i nadále prosazovat a argumentovat svůj názor, ale zároveň se nenechat ovlivnit emocemi a myslet racionálně (např. že piráti platí více za elektřinu ;). Jinak díky za kritiku a zajímalo by mě, co si myslíš o nějakém z novějších článků.

Okomentovat