středa 25. února 2009

Těží Intel z pirátství?

Tento článek pojednává o tom, proč se výrobcům hardwaru na PC jako je Intel nevyplatí pirátství i přesto, že mnoho hráčů hraje na PC jenom kvůli jednoduchému stahování.

Nedávno moji pozornost upoutala slova Todd Hollensheada, CEO id Software. V interview se serverem Gamesindustry pravil, že výrobci hardwaru na PC mají místo na trhu kvůli pirátství. Proč jsou firmy jako nVidia, Intel, AMD, Razer, Dell, Acer a jim podobní členové PC Gaming Alliance? Přeci jenom její hlavní záměr je obnovit hraní na PC. Jedním ze způsobů, jak toho chtějí dosáhnout, je právě přes eliminování pirátství. Bude to znamenat menší trh na počítačích a tedy nižší zisky těchto společností?

Slova Hollensheada znějí logicky – minimálně v ČR mnoho lidí upřednostňuje PC před konzolemi kvůli tomu, že se na něj jednodušeji krade. Kdyby jednoho dne PC Gaming Alliance vynalezla způsob, jak všechny tyto lidi donutit skončit s pirátstvím, většina z nich by přešla ke konzolím, což by pro výrobce hardwaru na PC znamenala nešťastná zpráva.

Na druhou stranu pokud piráti nepřestanou stahovat hry, PC trh se sám zničí, protože žádný herní distributor nebude mít zájem na PC vydávat hry. Tato zatím vzdálená situace by pro Intel znamenala zkázu. ATI a nVidia si již všimli migrování trhu a přizpůsobily se. Obě dvě firmy pracovali na grafickém čipu k nejméně jedné ze tří současných konzolí (nVidia na PS3 a ATI na Wii a Xbox 360), ale jejich zisky z konzolí jsou minimální v porovnání s prodeji na domácích počítačích. Navíc konzole se hardwarově vyvíjí moc pomalu, aby byly pro hardwarové firmy lukrativní.

Abych to shrnul, pirátství se výrobcům hardwaru na PC vyplatí pouze krátkodobě, ale dlouhodobě by jim pirátství zničilo trh a publikum. Z toho důvodu je nVidia, Intel i AMD v PC Gaming Alliance.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

"...pokud piráti nepřestanou stahovat hry, PC trh se sám zničí"

Jak jsi na tokovou blbost přišel? Herní trh dlouhé roky roste tempem 7% ročně! Papaláši, kteří nehnou na hře ani brvou se topí v nezasloužených penězích!

"Abych to shrnul, pirátství se výrobcům hardwaru na PC vyplatí pouze krátkodobě, ale dlouhodobě by jim pirátství zničilo trh a publikum. Z toho důvodu je nVidia, Intel i AMD v PC Gaming Alliance."

Další neodůvodněný blábol. Z čeho tak soudíš?

dteiml řekl(a)...

Anonymní: Člověk, který jsem přišel z Hrej, že ano? To se vždycky pozná. :)

"Herní trh dlouhé roky roste tempem 7% ročně!" - přečti si znova, co si sám citoval. Já jsem psal PC trh, který oproti konzolovému pořád klesá. Zčásti je to kvůli tomu, že na PC nevycházejí některé AAA hry, právě kvůli vysoké míře pirátství.

V závěru jsem shrnul článek, který si příště radši přečti, než začneš psát takto ostrý komentáře.

Okomentovat