sobota 7. března 2009

All-Common, část 2/2

All-Common – ojedinělý Magic: The Gathering formát turnajů, ve kterém nehraje roli, kolik (tisíc) Kč jste vložili do balíku. V tomto seriálu se dozvíte všechno, co je potřeba, abyste mohli začít hrát. Kromě hlavních výhod rozebereme i nejčastější strategie, abyste měli přehled, co se na All-Common hraje.

Balíky

  • Control – Na All-Common se nejčastěji hrají control balíky. Potkal jsem již snad control ve všech barevných kombinací. Mnohokrát obsahují discard, counter, destroy a zabíjení pár potvorami.
  • Elf - v poslední době se na Extended začínají více objevovat Elfové s kousky jako je Wellwisher, Timberwatch, Llanowar Elves apod.
  • Affinita – zde se hrají artefaktové landy, Frogmite, Cranial Pláty, Myr Enforce a jiné klasické karty z Affinity.
  • Mimic – na T2 se velmi často hraje dvojbarevný balík z Eventidu, jehož klíčová karta je Mimic, např. Riverfall Mimic.
  • Goblin Storm – také byste si měli dát pozor na Storm kombo, které pomocí Rite of Flames, Manamorphose a Empty the Warrnes dokáže v prvním kole vyprodukovat i 15 tokenů.

Jsou tu také některé velmi podstatné karty, které se hrají v každých balících se stejnou barvou. Tyto karty slouží hlavně jako odpověď proti jinak moc silným strategiím. Patří mezi ně určitě Martyr of Ashes a Echoing Decay proti jakémukoliv aggru, obzvlášť Elfy nebo Goblin Storm dokáže velmi potrápit. Většinou jsou v sideboardu, ale někdy se objeví rovnou v základu.

Překvapivě se dá i na All-Common formátu postavit velmi silný balík, který bude porážet nejenom T2 klasické balíky, ale někdy i Extended.

 

Kde, kdy, jak?

Formát All-Common se v Praze organizuje zatím pouze v herně Outpost. Každý měsíc se střídá Extended s Legacy a Standard s Block, dohromady tedy dvakrát do měsíce. Turnaje mívají vstupné 90 Kč, hrají se čtyři až pět kol a ceny bývají jeden booster na hráče bez náhodných boosterů. Místo DCI žebříčku mají hráči možnost vyhrát extra boostry na konci každé sezóny. Bohužel se do tohoto žebříčku započítávají výsledky ze všech formátů (Legacy, Extended, Standard, Blok, nově i Two-Headed Giant), takže pokud chcete hrát pouze na jednom, neočekávejte vítězné umístění.

 

Odkazy

PDCMagic – server věnovaný All-Commonu. Obsahuje desítky decklistů, fóra a výsledky z mezinárodních turnajů.

Allcommon – blog Sammyho, hráče All-Commonu. Obsahuje reporty ze všech dosavadních turnajů, rozbory edicí a více.

Outpost - zde najdete termíny turnajů, aktuální pořadí v žebříčku a více.

Odkaz na první část

0 komentáře:

Okomentovat