neděle 29. března 2009

Zpackaný DSi, část 1/2

Konec roku 2008 by se dal popsat jako doba očekávání nového přírůstku do řady DS. Některé jenom tipovali, jak by mohla nová konzole vypadat, jiné kompletně navrhovali design i funkce a další vypouštěli nesprávné oznámení o DSi (jak už se v herním světě stává). Teď již ubyly tři roky od uvedení DS Lite a DSi se má během pár dní objevit v ČR v obchodech. Povedlo se? V první části se podíváme na to, zdali jsou nové funkce pro DSi prospěšný či nikoliv.

 

Nové funkce

Pojďme si nejprve shrnout, co všechno DSi umí:

  • Je o 12% tenčí
  • O 8% větší LCD obrazovka
  • VGA kamera (vepředu) a foťák (vzadu, umí rozeznávat obličeje, uživatel může fotku upravit)
  • Přehrávání písniček včetně nastavování rychlosti a výšky
  • Kvalitnější a hlasitější zvuk
  • Podpora pro SD paměťovou kartu
  • Upgradovatelný firmware
  • DSiWare, internetový obchod s aplikacemi a hrami podobný WiiWare
  • Delší stylus (92 mm oproti 87,5 mm)

 

Kritika

Toto byla všechna vylepšení. Nedostatků a nenaplněných přání je však mnoho. Jako první a snad nejdůležitější uvedu chybějící GBA slot a tím pádem zpětná herní kompatibilita. Tzn., že se budeme muset rozloučit s Guitar Hero na DS nebo nahráváním Pokémonů ze starších verzí do nových. Další je výrazné zkrácení výdrže baterky, na které můžete hrát na nejnižší stupeň jasu pouze 14 hodin místo minulých 19.

Dále mi přijde kamera a fotoaparát naprosto zbytečný. Každý mobil dneska má fotoaparát lepší než 0,3 mpx, takže nevidím důvod, proč by ho někdo používal i přesto, že si fotografii můžeme upravit a že to pozná náš obličej. Kamera je chyba podobná mikrofonu v klasickým DS. Handheldy jsou přece od toho, aby se mohli hrát i v těch nejnepraktičtějších případech, například v autobuse, ve škole (pod lavicí :) nebo v letadle. Mikrofon toto znemožnil, naštěstí to byla stejně tak nepoužitelná funkce, že to dokázalo pořádně využít jenom Nintendogs. Kamera je podobný případ. Na DSiWare už je hra, ve které musíte hýbat tělem ze strany na stranu a tím interagujete se hrou. Opravdu si nedokážu představit, že bych něco takového dělal v autobuse nebo v letadle (a ve škole pod lavicí by to taky bylo celkem nápadný :). Můžu jenom doufat, že tuto „funkci“ bude používat málo her, protože DSi není od toho, aby se hrálo doma.

Přehrávání písniček je podobné jako foťák, akorát že to dnes umí nejen mobily, ale i mp3 přehrávače, fotoaparáty, rádia a dokonce i hodinky. Opravdu nevidím důvod, proč bych si všechno muziku vkládal do DSi, když ji mám v mobilu, který má mnohonásobně vyšší kapacitu.

Poslední stížnost je reakce na fakt, že DSi je o 12% tenčí. Sice je o 2,6 mm tenčí, ale za to je o 4 mm delší, takže se to vyrovná.

Jak je vidět, DSi nepřineslo mnoho užitečných funkcí. Na druhou stranu pouze zkritizovat nějaký produkt je jednoduché, těžší už je nalézt správné nebo lepší řešení. Ve druhé části tedy sepíšu některé nápady a očekávání, které jsem měl před ohlášením DSi.

Odkaz na druhou část

7 komentáře:

Unknown řekl(a)...

DSi prostě vypadá zase o něco lépe... mno... a o tom to asi taky je. Všechny ty přidané funkce jsou podle mého zbytečné a člověk je nevyužije. Souhlas.

Jarek řekl(a)...

Nedávno jsem četl výsledky nějakýho průzkumu, kde psali, že většina hráčů hraje na handheldech prakticky výhradně doma, takže kamerka smysl má. A imo potenciál na nějaký zábavný menší hry ovládaný kamerkou tu je.

dteiml řekl(a)...

Jarek: S kamerkou jsem to myslel tak, že doufám, že "velké" tituly nebudou hráče nutit ji používat. Samozřejmě mi nevadí, když nějaká DSiWare hra bude obsahovat minihry, které využívají kamerku jako ovládání. Prostě si ji nekoupím. Vadilo by mi však, kdyby hry jako Zelda po hráči vyžadovaly, aby kamerku používal, protože to by popíralo smysl handheldu.

Jaromír Möwald řekl(a)...

a ty mas DSi doma, ze o nem pises zasvecene clanky, kde ho hodnotis? z clanku to neni jasny

dteiml řekl(a)...

Jaxx: Já nepíšu zasvěcené články, ale spíš první dojmy z ohlášení nového handheldu. Samozřejmě se můj názor změnit může, pokud si DSi koupím. Jsou to pouze moje postřehy a připomínky, které jsem navíc napsal před uvedením DSi na trh. Rozhodně to neber jako nějakou objektivní recenzi, nic na tomto blogu není objektivního a blog by ani podle mě objektivní neměl být. A ne, DSi (zatím) nemám.

Jaromír Möwald řekl(a)...

to jestli je blog objektivni nebo ne je vedlejsi, kdyz neco hodnotim a rikam co by se na tom melo zlepsit tak bych mel mit minimalne osobni zkusenost s tim vyrobkem, tohle je hodne amatersky

dteiml řekl(a)...

Jaxx: Dobře, berte to všechno s rezervou, protože s tím zatím nemám osobní zkušenosti a hodnotil jsem to z informací, které jsem si přečetl. Spokojený? Na druhou stranu si z prvních informací můžu udělat nějaký dojem, názor, který pak zpracovat do článku.

Okomentovat